Francuskoj prijeti suša dok toplotni talas pogađa Evropu

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je u ponedjeljak da bi mogle biti zabilježene nove rekordno visoke temperature jer su intenzivni toplotni talasi zahvatili jug SAD-a, Mediteran, Sjevernu Afriku, Bliski istok i neke zemlje u Aziji.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Francuska je suočena sa rizikom od suše dok toplotni talasi zahvaćaju Evropu.  Kako visoke temperature i šumski požari prijete kontinentu, francuska meteorološka uprava Meteo France redovno upozorava građane na opasnosti toplotnih talasa, posebno u južnim regijama. Polja lavande u južnom gradu Lunelu su se osušila.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je u ponedjeljak da bi mogle biti zabilježene nove rekordno visoke temperature jer su intenzivni toplotni talasi zahvatili jug SAD-a, Mediteran, Sjevernu Afriku, Bliski istok i neke zemlje u Aziji. Francuski ministar za ekološku tranziciju Christophe Bechu rekao je u februaru da je zemlja u “stanju pripravnosti” zbog rizika od ljetnih suša.

Biro za geološka i rudarska istraživanja objasnio je u maju da je nivo podzemnih voda u Francuskoj alarmantno nizak, jer je predsjednik Emmanuel Macron najavio plan za očuvanje vode u martu. Zemlja je prošle godine imala teško ljeto zbog toplotnih talasa, kada je zabilježeno više od 2.800 smrtnih slučajeva koji su se mogli spriječiti, objavila je državna zdravstvena agencija u novembru.

 

Spread the love
Scroll to Top