Francuskoj prijeti suša dok toplotni talas pogađa Evropu

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je u ponedjeljak da bi mogle biti zabilježene nove rekordno visoke temperature jer su intenzivni toplotni talasi zahvatili jug SAD-a, Mediteran, Sjevernu Afriku, Bliski istok i neke zemlje u Aziji.

ELKIRAM BANER 1
ELKIRAM BANER 2
etno kuhar najava web baner
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Francuska je suočena sa rizikom od suše dok toplotni talasi zahvaćaju Evropu.  Kako visoke temperature i šumski požari prijete kontinentu, francuska meteorološka uprava Meteo France redovno upozorava građane na opasnosti toplotnih talasa, posebno u južnim regijama. Polja lavande u južnom gradu Lunelu su se osušila.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) saopćila je u ponedjeljak da bi mogle biti zabilježene nove rekordno visoke temperature jer su intenzivni toplotni talasi zahvatili jug SAD-a, Mediteran, Sjevernu Afriku, Bliski istok i neke zemlje u Aziji. Francuski ministar za ekološku tranziciju Christophe Bechu rekao je u februaru da je zemlja u “stanju pripravnosti” zbog rizika od ljetnih suša.

Biro za geološka i rudarska istraživanja objasnio je u maju da je nivo podzemnih voda u Francuskoj alarmantno nizak, jer je predsjednik Emmanuel Macron najavio plan za očuvanje vode u martu. Zemlja je prošle godine imala teško ljeto zbog toplotnih talasa, kada je zabilježeno više od 2.800 smrtnih slučajeva koji su se mogli spriječiti, objavila je državna zdravstvena agencija u novembru.

 

Spread the love
Scroll to Top