Erdogan: Otvorite put za članstvo Ankare u EU kako bi Turska utrla put za članstvo Švedske u NATO-u

Pozivam zemlje koje su tjerale Turkiye da čeka na kapiji EU-a više od 50 godina… Prvo, otvorimo put Turkiye u Evropsku uniju, a zatim ćemo otvoriti put za Švedsku, rekao je predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan.

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao da će pozvati samit NATO-a da otvori put za članstvo Ankare u Evropskoj uniji kako bi Turkiye utrla put za članstvo Švedske u NATO-u.

„Pozivam zemlje koje su tjerale Turkiye da čeka na kapiji EU-a više od 50 godina… Prvo, otvorimo put Turkiye u EU, a zatim ćemo utrti put za Švedsku baš kao što smo to učinili za Finsku“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu prije nego što je krenuo u glavni grad Litvanije Vilnius na samit NATO-a.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Erdogan je također ponovio da članstvo Švedske u NATO-u zavisi od ispunjavanja pitanja navedenih u prošlogodišnjem tripartitnom sporazumu potpisanom u Madridu tokom prethodnog samita NATO-a.

On je kazao da je pitanje pristupanja Švedske NATO-u u diskreciji turskog parlamenta, te je dodao da to pitanje nije povezano s tirskom kupovinom aviona F-16 od SAD-a.

“ Turkiye vjeruje da će okončanje rata Rusije i Ukrajine pravednim, trajnim mirom olakšati proces članstva Ukrajine u NATO-u“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je također najavio da će na samitu NATO-a ponovo pozvati zemlje koje uvode ograničenja Turkiye da se brzo okrenu od te greške.

Tokom dvodnevnog samita NATO-a u Vilniusu, lideri će se pozabaviti tekućim ratom Rusije i Ukrajine, njegovim izazovima NATO-u i koracima za jačanje odbrane i odvraćanja vojnog saveza. Na dnevnom redu će biti i kandidatura Švedske za pridruživanje NATO-u.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022.

Iako je Turska odobrila članstvo Finske u NATO-u, čeka da Švedska ispuni svoje obaveze prema sporazumu.

Erdogan je ranije poručio da se Švedska ne može nadati ulasku u NATO sve dok daje utočište i zeleno svjetlo za teroriste i pristalice terorista.

Da bi se pridružila NATO-u, Švedskoj je potrebno odobrenje svih njenih sadašnjih članica, uključujući Turkiye, koja je u alijansi više od 70 godina i koja se može pohvaliti svojom drugom po veličini vojskom unutar saveza.

Spread the love
Scroll to Top