Eldar i Amina u istoj školskoj klupi, a žive udaljeni jedno od drugog 40 kilometara

 

Osnovna škola Glavatičevo se nalazi u ruralnom području, 30 kilometara od Konjica. Međutim, sam školski prostor je velik, upisno područje obuhvata oko 500 kilometara kvadratnih. Imaju učenike koji dnevno vozare u jednom pravcu po 20 kilometara. Zbog nedostatka učenika Područna škola u Odžacima 2022. morala je biti zatvorena, a za dva učenika nastava se izvodi u matičnoj školi, u Glavatičevu

Da bi došao na nastavu u Osnovnu školu Glavatičevo učenik devetog razreda Eldar Tinjak sa svojom sestrom Aminom koja pohađa šesti razred svaki dan u jednom pravcu prelazi razdaljinu od 20 kilometara, jer oboje dolaze iz mjesta Odžaci, centralnog naselja područja koje okuplja oko dvadesetak sela i zaseoka koji se nazivaju Bjelimići.

Iako Eldar u svom mjestu iz kojeg dolazi, u Odžacima, ima područnu školu ona je prošle godine zatvorena zbog nedostatka učenika, pa su tri posljednja učenika morala školovanje nastaviti u dvadeset kilometara udaljenom Glavatičevu. Jedan od posljednjih crteža u školskoj zgradi je onaj na kojem je naslikano – Sretna Nova 2022 godina, koja to, eto baš i nije bila jer je to bila posljednja školska godina u kojem su u njoj boravili učenici i nastavnici.

No, to nije jedina specifičnost ovog područja konjičke općine. S druge strane Glavatičeva u osnovnu školu iz također 20 kilometara udaljenog sela Gušća svaki dan na nastavu također u deveti razred dolazi Aldina Bišić sa svojom bratom Muratom koji pohađa peti razred.

Spread the love
Scroll to Top