Efendić na sesiji “Kruga 99”: Potrebna konsolidacija bosanske političke scene

U Bosni i Hercegovini potrebna je konsolidacija bosanske političke scene, rekao je Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.

On je u nedjelju bio uvodničar na redovnoj sesiji “Kruga 99” na temu: Na državni udar – državotvorni odgovor!

Semir Efendić rekao je da su snage koje su izvršile agresiju na BiH svoj posao nastavile u svim godinama nakon agresije.

On je naveo da djelovanje institucija entiteta Republika Srpska donošenjem odluka kojim se negira nadležnost Ustavnog suda BiH, sprečava objavljivanje odluka visokog predstavnika u BiH nesumnjivo predstavljaju državni udar, za koji se može reći da nije akutan, nego je hroničan.

“Sve institucije u BiH koje bi trebalo da reaguju na ovu situaciju su parlizovane i ništa ne čine niti mogu učiniti”, rekao je on navodeći da ova situacija prijeti bezbjednosti u ovoj zemlji ukoliko se ne zaustavi.

Naglasio je da napad na Ustav uvijek rezultira poremećajem sigurnosne situacije, a da je do paralize institucija došlo zbog pogrešnog načina vođenja reformi u BiH gdje ogromnu ulogu igra međunarodna zajednica.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Pojasnio je da u BiH postoji “srpska politika” čiji je interes odvajanje RS-a od BiH, koja čini sve da oslabi BiH, a da entitet učini što više državom. Osim toga, rekao je on postoji i “hrvatska politika” iza koje stoji nevladina organizacija Hrvatski narodni sabor koji djeluje na temeljima Herceg-Bosne koja je presuđena u Haškom tribunalu kao udruženi zločinački poduhvat, a te dvije politike u potpunosti su ovladale sistemom institucija BiH.

“Ovladale su zato što je dozvoljeno jedno neustavno, nezakonito pravilo ili praksa uvođenja takozvanog pariteta u BiH”, rekao je on i dodao da su zbog toga u institucijama postoje dvije trećine protiv države BiH.

Istakao je da kada je u pitanju odbrana, Oružane snage su struktuirane su da mogu učiniti ništa ili vrlo malo. Dodao je da sve ključne policijske agencije u BiH vode antibosanske politike, a da je pravosuđe BiH pod uticajem politike i zato ne reaguje.

“Sistem poreza, poreske politike, novac građana ove zemlje, imali ste nedavno slučaj da je Vijeće ministara na čelo Uprave za indirektno oporezivanje BiH postavio kadar Milorada Dodika. To je tako neozbiljno i naivno u djelovanju nekog ko se zalaže za BiH u vremenu kada Milorad Dodik tako otvoreno ruši ovu državu”, kazao je on.

On smatra da je zbog pariteta “koji je nezakonito uveden u većinu institucija da više od 50 do 60 posto građana BiH koji su patriote finansiraju svoje neprijatelje”.

Dodao je da se paritet u upravljanju državnim sistemom mora prekinuti i to mora uraditi bosanska politika, mora se raditi na jačanju odbrambene moći jer je to jedino što će spriječiti buduće nemire u BiH.

“Ne postoji nikakva međunarodna garancija mira, to svi koji nisu naivni dobro znaju”, dodao je on.

Spread the love
Scroll to Top