Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine odobrilo pomoć Sloveniji

Na Vanrednoj sjednici Predsjedništva DCK-a BiH donesena je odluka o odobravanju sredstava u iznosu od 10.000 eura, u cilju hitne podrške humanitarnim naporima Crvenog križa Slovenije u odgovoru na poplave.

Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine (DCK BiH) odobrilo je novčanu pomoć Crvenom krstu Slovenije, a u cilju podrške u humanitarnim aktivnostima koje Crveni krst Slovenije realizuje povodom poplava koje su pogodile stanovništvo Republike Slovenije.

Naime, na Vanrednoj sjednici Predsjedništva DCK-a BiH donesena je odluka o odobravanju sredstava u iznosu od 10.000 eura, u cilju hitne podrške humanitarnim naporima Crvenog križaSlovenije u odgovoru na poplave.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Generalni sekretar DCK-a BiH Namik Hodžić obavio je razgovore sa Generalnom sekretarkom CK-a Slovenije Cvetkom Tomin, koja je naglasila da je CK Slovenije pokrenuo akciju prikupljanja novca za stanovništvo pogođeno poplavama, ističući da su putne komunikacije gotovo uništene zbog čega je distribucija robnih vidova pomoći ogroman izazov. CK Slovenije istakao je da je u odgovoru na poplave angažovano preko 150 profesionalaca i 350 volontera organizacije u Sloveniji.

U skladu sa istaknutim potrebama CK Slovenije, DCK BiH pokrenuo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Slovenije usred poplava koje su pogodile ovu zemlju. Aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem donirate 2 KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu Slovenije. Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun od Društva Crvenog krsta/križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Nastojeći da podrži sve aspekte humanitarnog odgovora povodom poplava koje su pogodile stanovništvo Republike Slovenije, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine stavilo je na raspolaganje CK-u Slovenije tim za psihosocijalnu podršku, kao i stručno osoblje u oblasti pripreme i odgovora na katastrofe.

Inače, Republika Slovenija istakla je da su poplave sa kojima se trenutno suočava najveća prirodna katastrofa koja je pogodila slovenačko stanovništvo, te zatražila međunarodnu pomoć u vidu bagera, specijaliziranih vozila, montažnih mostova, helikoptera i vojnika obučenih za zaštitu, spašavanje i djelovanje na terenu, objavio je DCK BiH.

Spread the love
Scroll to Top