Dizdar i Duraković posjetili povrijeđenog mladića u Bratuncu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar i potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković posjetili su danas povrijeđenog mladića Osmana Mehanovića i njegovu porodicu u Bratuncu.
Naime, Osmana Mehanovića su u Bratuncu prije nekoliko dana pretukla trojica mladića, čime su nanesene teže tjelesne povrede.
“Svjedoci smo da se ovakvi i slični napadati ponavljaju u povratničkim mjestima. Nema sumnje da su ti napadi motivisani mržnjom, a za cilj imaju zastrašivanje i druge vidove represije nad povratnicima. Koliko god mučni i ogavni ovakvi događaji bili, budite sigurni da će samo povećati našu odlučnost da bolje, više i intenzivnije podržavamo naše povratnike na svakom pedlju naše Bosne i Hercegovine. Ovakve postupke svakako nećemo tolerisati i mirno posmatrati. Pružit ćemo svaki vid zaštite svakom povratniku čija su prava ugrožena. Ovi postupci nisu samo nesmotreni ispad nezrelih pojedinaca. Oni su posljedica intenzivnog zagovaranja i promocije politike šovinizma, podjela, ksenofobije i mržnje, politike zla koja je osuđena pred domaćim i međunarodnim sudovima. Počinitelji ovih nedjela samo su proizvod takvog javnog diskursa i politike. Mi moramo i hoćemo odgovoriti jačanjem podrške povratnicima, integracijom našeg društva i građenjem bosanskohercegovačke zajednice kao društva ravnopravnih ljudi. Za porodicu Mehanović ćemo učiniti sve što je potrebno kako bi se osjećali zaštićeno, sigurno i ravnopravno ovdje u Bratuncu”, kazao je ministar Dizdar.
minhen kairo umra dec 2023 web
Banner Zux-4 Kalesija
1logo
A&M DIZAJN WEB BANER
NOVA LUKAVAC BANER ZA WEB
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković iskazao je podršku porodici napadnutog mladića.
“Napadi u Višegradu u ramazanu su već zaboravljeni, napad u Bratuncu će, također, biti zaboravljen, jer sistem to dozvoljava i ohrabruje potencijalne počinioce. Sve je to rezultat udruženih kampanja. S obzirom na to da je pravda izgubila svoje mjesto u entitetu RS, naša je obaveza da je tražimo na svim drugim nivoima, a u cilju zaštite povratnika u bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine”, ističe Duraković.
Oni su pozvali nadležne da pronađu, procesuiraju i sankcionišu odgovorne za napad u Bratuncu, te da učine sve na preveniranju sličnih događaja.
Spread the love
Scroll to Top