Dani tuzlanskih jedinica 1992.-1995. 

 

 

I ratnih devedesetih i danas ponosno darujemo krv za svoju domovinu i svoj narod.

U sklopu manifestacije Dani tuzlanskih jedinica koja je počela danas a završava se centralnim događajem 16. maja na Spomen kompleksu Slana Banja u utorak od 10,00 sati i kompleksu Panonskih jezera u Tuzli, danas su pripadnici boračkih organizacija Grada Tuzle u Zavodu za transfuziologiju UKC-a Tuzla upriličili akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Ovo je inače prvi događaj i ne slučajno, s kojim je počela ovogodišnja manifestacija „Dani tuzlanskih jedinica 1992.-1995. godina“ a koja je prema riječima organizatora poslala i jasnu poruku da su borci Armije Bosne i Hercegovine uvijek spremni dati krv za svoj narod i svoju domovinu.

 

-Tako je bilo ratnih devedesetih, tako je i danas. U ratu smo krv prolijevali na bojnom polju jer smo bili prinuđeni da se branimo od agresora koji nas je ubijao iz svih oružja a danas krv dajemo dobrovoljno za sve one kojima je potrebna – kazao je kratko Fuad Đulović, jedan od dobrovoljnih davaoca krvi.

-Svi ljudi imaju istu boju krvi i mi se nadamo da će nekome biti od koristi, zato smo danas ovdje. Neka naša krv spasi jedan život mi ćemo biti sretni bez obzira čiji je život u pitanju, koje vjere, nacije, religije. Tuzla je najbolji primjer kako se zajedništvom branio grad od zla i naša današnja gesta je na tragu te filozofije – kazao je Mirsad Gavranović, ratni vojni invalid iz Tuzle.

 

-Kada je počeo rat mi smo bili djeca, a u našem udruženju su to danas zreli ljudi. Tada smo kao klinci stali u odbranu jedine nam Bosne i Hercegovine, a danas evo dajemo krv za one kojima je potrebna. Mi ne pravimo razliku među ljudima osim one jesi li patriota i domoljub ili okupator i ubica – kazao je Kadir Hajdarević, predsjednik Udruženja maloljetnih boraca ARBiH Grada Tuzle, koji je inače višegodišnji davaoc krvi.

Predsjednik ODB-a Grada Tuzle Mirza Ahmić je na naše pitanje da prokomentariše ovu humanu akciju tek kratko kazao: „I krv svoju za Bosnu moju“.

 

Spread the love
Scroll to Top