Dan sjećanja na žrtve u Pirićima kod Bratunca

 

U povratničkom naselju Pirići u općni Bratunac u utorak je obilježen Dan sjećanja na žrtve stradale tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Ovo naselje prije rata brojalo je oko 500 stanovnika, napadom iz Srbije teškom artiljerijom i pješadijom iz okolnih mijesta, naselja Pirići, Sikirići, Poloznik i Lokva ostaju bez svojih mještana.

Od 501 stanovnika neprijatelj je od 1992. do 1995. godine ubio njih 194.  60 je stradalo u napadu na selo 1992. godine, dok su ostali ubijeni prilikom pada Srebrenice.

 

Preživjeli se svake godine okupljaju ispred šehidskog spomen-obilježja u Pirićima kako bi sačuvali sjećanje na stradanje Bošnjaka u ovom dijelu BiH.

Ove godine na obilježavanje Dana sjećanja, osim zvaničnika, na čas historije došli su učenici iz Živinica.

Fahrudin Hasanović, predsjednik Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona izrazio je zahvalnost institucijama koje pružaju podršku povratku, stvarajući uslove za kvalitetniji život.

“Mi smo na bedemu Bosne, nalazimo se na Drini. Ukoliko ova mjesta budu zaboravljena i napuštena, to će značiti da je neprijatelj ispunio svoj cilj” , rekao je Hasanović.

Nakon održanog prigodnog vjersko-kulturnog programa za sve prisutne organizovan je ručak kod Sulejmana Hasanovića.

 

Spread the love
Scroll to Top