Da li su pojedini mediji i ovaj put pali na ispitu novinarske etike?

Iako se u našoj državi Bosni i Hercegovini nižu ubistva, nasilja i katastrofe, pojedini mediji suštinu priče prekrivaju nebitnim informacijama za javnost.

Portali pojedinih medija koji sebe nazivaju “najprepoznatljivijim” ili “najčitanijim” i ovaj put svojim naslovima i tekstovima pokazuju da ne razmišljaju o posljedicama i psihološkom stanju čitatelja.

Prije nekoliko dana u Gradačcu se dogodila nezapamćena situacija, ubijene su tri osobe i isto toliko njih je ranjeno.
Nakon ovakve katastrofe koja se desila u gradu naše domovine, pojedini mediji se bave nebitnim stvarima poput slike ubijenog Nermina Sulejmanovića i kuće u kojoj je živio ubica.

Izvor fotografije na kojoj se nalazi ubijen Nermin Sulejmanović nije poznat široj javnosti, te postavlja se pitanje kako je nastala fotografija i kako je dospjela u ruke privatnih medijskih kuća?

Čitatelji “šokantno” i “nećete vjerovati šta se dogodilo” portala, bi trebali biti medijski pismeni i znati razdvojiti informaciju od dezinformacije, što u konačnici dovodi naše društvo do potencijalnih novih nasilja i ubistava.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Mediji trebali bi biti svjesni kakvu štetu nanose široj javnosti sa nepriličnim naslovima i otkrivanjem detalja ubistva koji nisu potrebni čitateljima.

Budimo odgovorni i pazimo kakve vijesti gledamo i čitamo.

Spread the love
Scroll to Top