Brojne delegacije iz BiH, Evrope i svijeta položile cvijeće i odale počast žrtvama genocida u Srebrenici

Današnjem obilježavanju 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici prisustvuju brojne delegacije iz regiona, Evrope i svijeta, koje su položile cvijeće i odali počast žrtvama ukopanim u Memorijalnom centru u Potočarima.

 

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Među onima koji su danas odali počast žrtvama i položili cvijeće u mezarju Memorijalnog centra u Potočarima bili su članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić.
Cvijeće je položila i predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, ministar odbrane BiH Zukan Helez, premijer Crne Gore Dritan Abazović. Među zvaničnicima koji su danas odali počast žrtvama genocida i položili cvijeće bila je ministrica porodice i socijalnog staranja Turkiye Mahinur Ozdemir Goktas i ambasador Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima danas će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.
Među 30 osoba koje će pronaći svoj smiraj ove godine nalaze se četiri maloljetnika. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana je Elvir Salčinović, dječak koji je imao 15 godina kada je ubijen.

Pogubljen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.Identifikovan je 2011. godine. Konačan smiraj naći će uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su još 2007. godine na području Kamenice.
U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva genocida koji je tadašnja Vojska Republike Srpske pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici. Još uvijek se traga za oko 1.000 žrtava genocida.

Spread the love
Scroll to Top