BiH: Bećirović razgovarao o važnosti memorijalizacije genocida sa naučnicima i istraživačima ratnih zločina

Tokom sastanka razmatrane su brojne aktivnosti na polju memorijalizacije genocida, a poseban akcenat stavljen je na naučno-istraživački rad i publikovanje radova o genocidu.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je o važnosti memorijalizacije genocida sa naučnicima i istraživačima ratnih zločina.

Bećirović je razgovarao sa višim naučnim saradnikom Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muamerom Džananovićem, naučnim saradnikom Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Hikmetom Karčićem, predsjednicom Centra za postkonfliktna istraživanja Velmom Šarić, svjedokinjom genocida u Srebrenici Nirhom Efendić i predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida Muratom Tahirovićem.

Tokom sastanka razmatrane su brojne aktivnosti na polju memorijalizacije genocida, a poseban akcenat stavljen je na naučno-istraživački rad i publikovanje radova o genocidu.

Od izuzetne važnosti je upoznavanje međunarodne javnosti sa posljedicama genocida i drugih masovnih zločina u Bosni i Hercegovini, tako da su tokom sastanka pozvali sve građane Bosne i Hercegovine u svijetu da se na svoj način uključe u širenje priče o genocidu, masovnim zločinima i agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Sagovornici su konstatovali da iskustva Bosne i Hercegovine mogu pomoći drugim narodima i državama, ali prije svega novim generacijama građana Bosne i Hercegovine, da preveniraju genocid, te da žive u miru i slobodi.

 

Izvor: Super TV/AA

Spread the love
Scroll to Top