Bećirović u Kulen Vakufu: Svi nivoi se moraju uključiti i pomoći

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović u posjeti je poplavljenim područjima u Unsko-sanskom kantonu. Prilikom obilaska Kulen Vakufa ukazao je na potrebu zajedničkog djelovanja svih nivoa vlasti kako bi se osigurala pomoć najugroženijima.

Bećirović je istakao da će u slučaju zahtjeva civilnih vlasti, zatražiti i angažiranje Oružanih snaga BiH da sa svojim resursima i kapacitetima sudjeluju u prevenciji i saniranju posljedica poplava.

“Prije svega, želim reći da sam svo vrijeme bio u komunikaciji s krajiškim gradonačelnicima. Predložio sam neke konkretne stvari, a to su sjednica Predsjedništva BiH i prijedlog prema Vijeću ministara BiH da se odobre sredstva u iznosu od dva miliona maraka za saniranje šteta. Pored toga, moj prijedlog će biti i da se angažiraju Oružane snage BiH ukoliko se za tim ukaže potreba. Sredstva se mogu tražiti i od Evropske unije. Ukratko, svi nivoi se moraju uključiti i pomoći”, kazao je Bećirović.

Bećirović je zajedno sa gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem razgovarao s mještanima poplavljenog Kulen Vakufa, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće. Tokom obilaska ugroženog područja uvjerio se u razmjere poplava i štete te je ponudio pomoć stanovništvu poplavljenih područja.

Bećirović je informisan o svim mjerama koje se trebaju poduzeti da bi se stanovnici i njihova imovina zaštitili. O načinima pomoći Bećirović jučer je i telefonom razgovarao s načelnicima ugroženih općina u Krajini.

Tokom obilaska poplavljenih područja, Bećirovića su informisali pripadnici civilne zaštite i lokalne službe o operacijama zaštite stanovništva i njihove imovine od poplava, kao i naporima na saniranju nastalih šteta u gradu Bihaću.

Poručio je da će i dalje pažljivo pratiti stanje u poplavama ugroženom području kako bi se blagovremeno mogla pružiti pomoć stanovnicima naselja koja su pretrpjela štetu proteklih dana.

Spread the love
Scroll to Top