Bećirović s Macronom: Dobio sam čvrstu podršku očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović nakon današnjeg sastanka u Parizu s predsjednikom Republike Francuske Emmanuelom Macronom, izjavio je da je dobio čvrstu podršku očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Poslije dugo vremena BiH je u fokusu pažnje i poslije dugo vremena imamo priliku da razgovaramo sa najvažnijim evropskim i svjetskim liderima. Posebno je važno da sam danas od predsjednika Francuske, najmoćnije vojne sile u Evropskoj uniji, dobio čvrstu podršku očuvanju nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine”, kazao je Bećirović.

Dodao je da je ohrabren porukama predsjednika Macrona, naročito najavom konkretne pomoći koja će tek uslijediti.

“Nastavljam sa intenzivnim aktivnostima jačanja odnosa sa našim strateškim saveznicima. Predsjednika Republike Francuske sam informirao da je Predsjedništvo BiH spremno za produbljivanje saradnje i da je podržalo jačanje angažmana francuske agencije za razvoj u Bosni i Hercegovini”, rekao je Bećirović.

Najavio je da u narednom periodu žele dodatno ojačati odnose i da su dobri politički odnosi između BiH i Francuske dobra osnova za jačanje i ekonomske saradnje.

“Podsjećam u Francusku smo izvezli 389 miliona KM, uvoz je oko 500 miliona KM i želimo ojačati vanjskotrgovinsku razmjenu, kao i da privučemo francuske investicije u Bosnu i Hercegovinu. Također, naš interes je da ojačamo saradnju u oblasti odbrane, pravosuđa i sigurnosti. Naša je zadaća graditi savezništvo Bosne i Hercegovine i Francuske”, istakao je Bećirović.

S francuskim predsjednikom sastali su se i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH i Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH.

Spread the love
Scroll to Top