Bećirović: Dosta je Dodikovih laži, državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je poruku povodom današnjih neutemeljenih izjava predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o državnoj imovini Bosne i Hercegovine.

“Povodom najnovijih neistina o državnoj imovini, dužan sam kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine jasno naglasiti da više neće prolaziti nikakve laži i obmane o državnoj imovini”, kazao je Bećirović u video poruci, istakavši tri “neoborive činjenice”:

“Prva je da je Ustav Bosne i Hercegovine jasno riješio temeljnu dilemu – Bosna i Hercegovina je država, RS je entitet u državi, državna imovina pripada državi jednako kao što pripada i svakoj drugoj državi na svijetu. Ne postoji država bez državne imovine. Druga činjenica. Prema Sporazumu o pitanju sukcesije bivše SFRJ, državna imovina data je državi Bosni i Hercegovini. Ovaj međunarodni sporazum zaključen je u Beču 2001. godine, a stupio je na snagu nakon ratifikacije od svih država sljednica 2004.”, rekao je Bećirović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina ratificirala ovaj međunarodni sporazum 2002. godine.

Bajramska_akademija_Bec_TV (1)
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Prema ovom međunarodnom sporazumu, državna imovina je pripala državi Bosni i Hercegovini. Dodik mora prestati lagati narodu u RS-u i reći napokon istinu. Neoboriva je činjenica da je Aneksom A Sporazuma o sukcesiji, jasno utvrđeno da je država Bosna i Hercegovina titular vlasništva nad nepokretnom imovinom bivše SFRJ koja se nalazila na teritoriji Bosne i Hercegovine. Nigdje se u ovom međunarodnom sporazumu kao nasljednici te imovine ne spominju ni entiteti ni niži nivou vlasti u našoj državi. To su činjenice koje moraju znati i ljudi u entitetu RS i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Dosta je Dodikovih laži i obmana”, naglasio je član Predsjedništva BiH.

Bećirović je potom naveo četvrtu činjenice, naglasivši da je u Dejtonu odlučeno da Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosi konačne i obavezujuće odluke.

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odlučio da je država Bosna i Hercegovina nasljednik državne imovine socijalističke, odnosno Republike Bosne i Hercegovine. To su argumenti koje ne može sakriti nikakva galama separatističkih političara, a što se tiče Dodikovih prijetnji državi javno mu poručujemo, neka ih zaboravi. Većinska i patriotska Bosna i Hercegovina ne boji se ni Dodika ni njegovih poslušnika. Da ova zemlja zavisi od Dodika, ona ne bi postojala ni jednog dana, ali na svu sreću ne zavisi od njega. Ova zemlja zavisti od ogromne većine nas koji imamo samo jedan izbor, taj izbor se zove Bosna i Hercegovina. Zato ćemo svim raspoloživim pravnim, demokratskim i drugim legalnim sredstvima braniti našu domovinu kao što se brani svaka druga članica Ujedinjenih nacija. Milioni nas u zemlji i izvan zemlje nikada nećemo dozvoliti razbijanje naše domovine, nikada i ni po koju cijenu”, poručio je Bećirović.

Spread the love
Scroll to Top