Banja Luka: Podijeljen prvi kontingent mašina, opreme i alata u projektu podrške poljoprivrednicima koji finansira Vlada Mađarske

U Banjaluci je danas podijeljen prvi kontingent poljoprivrednih mašina, opreme i alata nabavljenih u okviru projekta podrške poljoprivrednicima u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) koji finansira Vlada Mađarske.

Mašine, opremu i alate preuzelo je više od 20 poljoprivrednika, a podjeli su prisustvovali ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Szijjarto i predsjednik RS-a Milorad Dodik, predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, kao i drugi zvaničnici.

Podjela je izvršena preko Fondacije za održivi razvoj “Progressus”, a ukupno će biti podijeljeno 1.200 mašina proizvedenih u Mađarskoj, za koje poljoprivrednici snose 30 posto troškova, a preostalih 70 posto su bespovratna sredstva Mađarske.

Peter Szijjarto rekao je da kada kažu da zemljama na Zapadnom Balkanu treba pomoći onda misle ozbiljno.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Možemo da im pomognemo ako iskreno i s poštovanjem razgovaramo sa njima i doprinosimo razvoju njihove privrede”, rekao je on i dodao da je program uspješan i da će biti nastavljen.

Prema njegovim riječima u odnosu na prvi krug sada su povećali iznos koji žele da obezbjiede.

“Za drugi krug, konkurs imamo na raspolaganju blizu 18 miliona eura. Tako da od 1. avgusta očekujemo prijavljivanje poljoprivrednih proizvođača na konkurs”, rekao je on.

Prema njegovim riječima mjesto zemalja Zapadnog Balkana je u Evropskoj uniji i treba da im se za to pruži pomoć.

“Ovo je divan dan za RS u kojem realizujemo projekat koji smo dogovorili prije izvjesnog vremena predsjednik Mađarske Viktor Orban i ja”, rekao je Dodik.

Istakao je da su političari i poljoprivredni proizvođači imali povjerenja u ovaj projekat.

“Ovaj program nastavljamo za par sedmica od 1. avgusta ide drugi krug i nastavićemo to i u nekim drugim oblastima”, kazao je Dodik dodajući da to potvrđuje dugoročno partnerstvo koje će se pokazati kroz više projekata.

Rekao je da je u pitanju kvalitetna oprema koja je prilika da se unaprijedi oblast poljoprivrede.

Odgovarajući na pitanja novinara o dodjeli novca Evropske unije za projekte u BiH, među kojima nema projekata sa područja RS-a Dodik je rekao da “EU na način kako je to učinila juče definitivno dijeli BiH”.

“Suspendujući dio sredstava RS-u dok navodno RS ne promjeni svoje mišljenje a to znači da nam se nametne Schmidt (op.a. Christian, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH) koji nije legalan, da prihvatimo njegovo nametanje zakona što svakako nećemo učiniti, moraju da razumiju da ovaj narod ovdje ponižava ponuda novca za prodaju karaktera”, kazao je Dodik.

On je dodao da ima pitanje.

“Na koji način misle bez zajedničkih odluka u Sarajevu da implementiraju ono što su juče odlučili? Zar misle da će neko iz RS-a prihvatiti takav ponižavajući odnos?”, rekao je Dodik.

Rekao je i da će u skladu sa procedurom u institucijama RS-a kada pravni tim kaže da je proceduralne stvari obavljene potpisati sporne zakone.

Visoki predstavnik u BiH donio je odluku o poništenju odluka Narodne skupštine RS-a.

“Zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS-a neće stupiti na snagu, a sva procedura koja se tiče donošenja tog zakona je sada završena. Također sam odlučio da zakon koji je usvojila NSRS-a o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji tog entitet ne može stupiti na snagu i svi zakonodavni postupci u donošenju ovog zakona su takođe završeni”, naveo je Schmidt.

Spread the love
Scroll to Top