Bakir Izetbegović ponovo izabran za predsjednika SDA

Bakir Izetbegović u subotu je na 8. Kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) ponovo izabran za predsjednika te političke organizacije u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović će nastavljati obanašati funkciju predsjednika stranke, jer je bio jedini kandidat za to mjesto na današnjem Kongresu stranke.

U radu Kongresa učestvovalo je 1.285 delegata iz svih općinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija SDA u BiH i iz inostranstva.

Protiv njegovog reizbora bilo je osam delegata, jedan je bio uzdržan.

Prije nego što je ponovo izabran, Izetbegović je kazao da je iza njih još jedan težak četverogodišnji period u kojem su se nosili sa starim, hroničnim problemima koji su se intenzivirali, ali i sa novim problemima kakve nisu mogli ni zamisliti.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Suočili smo se s opstrukcijama napretka BiH na njenom NATO i evropskom putu, s ignorantskim, paternalističkim i sve arogantnijim odnosom susjednih zemalja koje su prije tri decenije izvršile agresiju na BiH; s neradom, ili lošim radom pravosuđa, koje sve manje zaslužuje da nosi to časno ime. Suočili smo se sa neprincipijelnim udruživanjem domaćih i stranih faktora sa ciljem da se SDA kompromituje, oslabi i u konačnici izbaci iz procesa političkog odlučivanja u Bosni i Hercegovini i da se na taj način dodatno oslabi bošnjački i probosanski politički faktor”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da je to bio “kombinovani udar, pomno pripremljen i koordiniran, praćen intenzivnom negativnom medijskom kampanjom, u kom su konstruisane afere, pokretani sudski procesi, hapšeni i osuđivani vrijedni kadrovi SDA, poništavane diplome i doktorati, suspendovan Ustav FBiH, korištene ‘crne liste’ i sankcije bez pravog razloga i uvjerljivog argumenta.”

“Takva kampanja služila je kao alibi da se najjača stranka, ubjedljivi pobjednik izbora, i stranka koja u najvećoj mjeri artikuliše političke interese Bošnjaka, pod svaku cijenu izbaci iz vlasti. Kada ništa od toga nije pomoglo, odlučili su se za nezapamćen presedan – da suspenduju Ustav na jedan dan. Teško je nositi se sakompleksnim teretom kojem sam samo ocrtao konture, naročito ako su vam ruke vezane državnim ustrojem kreiranim u Dejtonu. Taj ustroj sputava snagu patriotskog, probosanskog bloka čija je okosnica Stranka demokratske akcije. Unatoč svemu, SDA se uspješno nosila sa svim navedenim problemima. Je li ponekad bilo grešaka? Naravno da jeste, bezgrešni ne postoje, ali SDA nije napravila nijedan korak unazad, ni u čemu nije popustila. Napravljeni su samo koraci naprijed. Neki skromni, neki značajni, ali nijedan na štetu države i naroda”, poručio je.

Osvrnuo se i na najbitnije procese, probleme, ulogu i djelovanje SDA i njenih kadrova u protekle četiri godine tokom pandemije koronavirusa, migrantske krize, kao i na udare SNSD-a na ustavnopravni poredak BiH, politiku HDZ-a te probosanskog bloka.

“Malo, nedovoljno je učinjeno protiv strane koju predvodi Milorad Dodik i koja vodi zemlju u blokade i sukob. Istovremeno, učinjeno je sve da se preferira i pomogne HDZ. Ako nije išlo ‘milom’, pokušajima da mi sami tokom neumskih pregovora potpišemo nepravična rješenja, urađeno je to ‘silom’, primjenom Bonskih ovlasti, intervencijama na Ustav i Izborni zakon bez presedana. I učinjen je nevjerovatan napor da se iz vlasti ukloni SDA, da se unutar probosanskog bloka kreira alternativa koja će praviti ustupke, kompromise, koja će popuštati. Bez obzira na cijenu, ponovo bih u istim okolnostima postupio isto – ne bih stavio svoj potpis na rješenja koja će dugoročno nanijeti štetu interesima ove zemlje, jer želim i danas, kao i svaki put pred vas i sve građane koji vole ovu zemlju, izaći čistog obraza”, rekao je.

Dodao je da je SDA svjesna uloge međunarodne zajednice u BiH, naročito uloge Vašingtona i Brisela, i zahvalna je na svemu što čine za BiH.

“Uložit ćemo napor u popravak odnosa, bez suvišnih emocija. Ustupaka na račun države Bosne i Hercegovine neće biti. Niti će ih napraviti SDA, niti ćemo dozvoliti da ih napravi ‘kooperativnija alternativa’. Jer, mandati i ljudi dolaze i prolaze. Mi kratko trajemo. I predsjedici i ambasadori. A Bosna i Hercegovina traje 1.000 godina i mora nastaviti da traje i kad nas više ne bude. Njen državni ustroj ne smije biti oslabljen i doveden u pitanje zarad par godina bilo čije vlasti”, rekao je.

Dodao je da je SDA učinila sve sto je bilo u moći njihovih kadrova da se naprave značajni iskoraci na putu euroatlantskih integracija u proteklom mandatu.

Istakao je i da je ekonomija jačala upravo u dijelovima BiH u kojima SDA ima najjači utjecaj.

“Federacija BiH je ekonomski bitno zdravija od RS-a, ubiranje PDV-a, prosječna primanja radnika i zaduženost to jasno svjedoče”, rekao je i dodao:

“Broj nezaposlenih je smanjen za 31.000, prosječna neto plaća je porasla s 940 na 1.233 KM, prosječna penzija s 418 na 676 KM. Dakle, svi važni parametri su u četiri godine porasli u prosjeku za velikih 50 posto, među njima onaj koji je posebno bitan, penzije – za cijelih 62 posto.”

Na kraju se osvrnuo i na Opće izbore 2022. nakon kojih je SDA izgubila vlast na državnom i federalnom nivou.

“Poučeni tim iskustvom, znamo da samo snažan probosanski blok utemeljen na ispravnim, patriotskim politikama koje se provode aktivno, hrabro i predano može donijeti pobjedu SDA, ali i drugim patriotskim strankama. A kroz njihovu pobjedu, donijeti ako Bog da i pobjedu Bosne i Hercegovine. Okupljanje u takvu koaliciju za naredne Lokalne i opće izbore bit će naš glavni cilj”, rekao je Izetbegović.

Tokom Kongresa, Zafer Sirakaya, zamjenik predsjednika AK Parti zadužen za međunarodne odnose i zastupnik u tursko parlamentu iz Istanbula, pročitao je poruku Predsjednika Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana učesnicima Kongresa.

Delegaciju AK Parti sačinjavali su još Meryem Goka, zastupnica turskog parlamenta iz Konye iz reda AK Parti i Ahmet Bilal Kiymaz, Član Glavnog upravnog odbora AK Parti.

Među brojnim gostima bio je prisutan i ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin.

Spread the love
Scroll to Top