Novi Pazar: BNV pozvao Skupštinu Srbije da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici

BNV je odlukom od 2018. godine 11. jul proglasilo za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je danas usvojilo zaključke kojima poziva parlament Srbije da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici i traži od Vlade Republike Srbije da pokrene proceduru za usvajanje zakona kojim bi se zabranilo i sankcionisalo negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Na sjednici s jednom tačkom dnevnog reda “Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici”, posvećenoj obilježavanju 28. godišnjice genocida nad Bošjacima Srebrenice, jednoglasno su usvojeni zaključci.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Bošnjačko nacionalno vijeće poziva Narodnu skupštinu Republike Srbije da usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kako je to utvrđeno u pravosnažnim presudama relevantnih međunarodnih sudova. Bošnjačko nacionalno vijeće traži od Vlade Republike Srbije da pokrene proceduru o usvajanju zakona koji bi zabranio i sankcionisao negiranje genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici, zabranio i sankcionisao veličanje i javno promoviranje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca”, piše u usvojenom dokumentu.

BNV također traži da se u Republici Srbiji 11. jul proglasi za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i da se na adekvatan način obilježava.

“Bošnjačko nacionalno vijeće, kao krovna institucija Bošnjaka u Republici Srbiji, smatra da je izuzetno važno da narodi na Balkanu, na temeljima pravde, grade zajedničku budućnost, a sve u cilju mira i stabilnosti”, poručeno je u usvojenom aktu.

Predsjednica BNV-a Misala Pramenković je u obraćanju podsjetila da je u više presuda pred međunarodnim sudovima potvrđeno da je u julu 1995. godine izvršen genocid, kao namjerno, plansko i sistematsko uništenje jednoga naroda na jednom prostoru, “u srcu Evrope, na pragu 21. stoljeća pred očima cijelog svijeta u momentu kada je Srebrenica predstavljala zaštićenu zonu UN-a”.

Istakla je da su se na 28. godišnjici obilježavanja, na društvenim mrežama, stadionima i medijima čuli izrazi negiranja, relativizacije i slavljenja genocida te navela primjer da je na medijskom javnom servisu Srbije RTS-u, u informativnoj emisiji, genocid okarakterisan kao “srebreničko dešavanja u julu 1995. godine”.

“Ovakav način, gdje se istina ignorira i činjenice negiraju, je nedopustiv i predstavlja uvredu za sve žrtve genocida, za njihove porodice, ali i za sve Bošnjake, posebno za Bošnjake u Republici Srbiji jer su na ovaj način prekršeni svi novinarski i etički kodeksi. Genocid u Srebrenici predstavlja kontinuitet stradanja Bošnjaka i kroz povijest, pored Srebrenice, Foče, Prijedora, Višegrada, Banjaluke mi se moramo sjećati svirepih zločina koji imaju opseg genocida u Sjenici, Plavu i Gusinju, Užicu, Šahovićima, Starčeviću, pa sve do Sjeverina, Štrbaca, Kukurovića… Genocid u Srebrenici je test svijesti i savjesti svakog pojedinca i svake zajednice ponaosob”, rekla je Pramenković.

Ukazujući da je kultura sjećanja na genocid prepreka kako se ne bi ponovio, predsjednica BNV-a Misala Pramenković je poručila da su Bošnjaci u Sandžaku i Republici Srbiji jedan narod s Bošnjacima u Bosni i Hercegovini, a s Bošnjacima diljem svijeta čine jedinstven nacionalni korpus.

“Pored brojnih stradanja, zločina i genocida Bošnjaci imaju snage i volje da s drugim narodima Balkana grade bolju budućnost utemeljenu na pravdi, žele da u miru odgajaju buduće generacije i da, umjesto mržnje i netrpeljivosti, žele da promoviraju suživot i afirmaciju različitosti”, kazala je Pramenković.

Tokom sjednice BNV-a vijećnici su izrazili stav da su Bošnjaci po pitanju genocida u Srebrenici jedinstveni i da će gajiti kulturu sjećanja na genocid.

Predloženo je da BNV “Ženama u crnom” i ultramaratoncu Bobanu Pantoviću, iz mjesta Mojstir (Tutin), učesniku maratona Vukovar – Potočari, i svima onima koji su decidno, ne samo deklarativno, izrazili stav da se u Srebrenici desio genocid, oda posebno priznanje.

Na sjednici su pored vijećnika prisustvovali gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednici opština i lokalnih parlamenata i članovi odbora BNV-a.

BNV je odlukom od 2018. godine 11. jul proglasilo za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

Spread the love
Scroll to Top