Održan jubilarni 75. Kongres EBU na Malti, BiH domaćin 2025. godine

 

Na Malti, u hotelu Paradise Bay, održan je jubilarni 75. Kongres Evropske bokserske unije (EBU), federacije koja vodi evropski profesionalni boks. Bosnu i Hercegovinu je predstavljao predsjednik saveza  Zaim Numanović.

Na Kongresu je doneseno niz značajnih odluka vezanih za zdravlje, zaštitu i licenciranje boksera, kako bi se spriječile tragedije na profesionalnom ringu. Potpisan je i sporazum između federacija koji obavezuje poštovanje odluke da su profi bokserima iz Rusije i Bjelorusije zabranjeni nastupi dok traje rat u Ukrajina. U punopravno članstvo primljene su federacije Moldavije i Jermenije, dok su na posmatranju od godinu dana federacije Turske i Albanije.

Predsjednik saveza Zaim Numanović zadovoljan je donesenim odlukama i ističe da su pojedini prijedlozi našeg saveza prihvaćeni i uneseni u Sporazum.

“Naredno okupljanje delegata biće u Tbilisiju, prijestonici Gruzije, a 2025. delegati će se okupiti u Sarajevu. Očekujemo da  će to dodatno doprinijeti promociji profesionalnog boksa u Bosni i Hercegovini i regiji”, ističe Numanović.

Evropska bokserska unija (EBU) je osnovana daleke 1948. godine u Parizu i prve članice bile su Francuska, Velika Britanija, Španija, Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija.

Spread the love
Scroll to Top