Kajak – kanu klub “Drina” iz Diviča kod Zvornika obilježio 60 godina uspješnog rada

U povratničkom mjestu Divič kod Zvornika jučer i danas se na svečani način obilježava 60 godina postojanja i uspješnog djelovanja Kajak – kanu kluba „Drina“. U sklopu jubileja održano je i 12. Međunarodno takmičenje u kajaku i kanuu na mirnom vodama, a u sali Gradske uprave Zvornik promovirana je monografija o uspjesima kluba u proteklih šest decenija.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

“Od 2003. godine kada smo se vratili u naš Divič organizovali smo 12 međunarodnih takmičenja i pet državnih prvenstava. Prije našeg povratka klub je radio i egzistirao u Tuzlanskom kantonu, a zahvaljujući tadašnjoj Vladi Tuzlanskog kantona 1997. godine dobili smo neophodnu opremu. S tom opremom smo se vratili na Divič i od 2003. godine organizujemo takmičenja koja zbližavaju ljude iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a mi predstavljamo Grad Zvornik koji nas finansijski pomaže i podržava”, rekao je Mustafa Tuhčić, predsjednik Kajak – kanu kluba “Drina” iz Diviča kod Zvornika.

Mustafa Tuhčić je 1963. godine krenuo kao kajakaš, ali se sedamdesetih godina prošlog stoljeća okušao u motonautici. U Beogradu je 1979. godine postao prvak Evrope, a onda su Divičaci četiri puta bili prvaci Jugoslavije 1986., 1989., 1990. i 1991. godine.

“Imali smo respektabilnu ekipu, najbolju u Jugoslaviji. Sada nam je akcenat na klupskoj infrastrukturi, a kada organizujemo takmičenja najvažnije je nam da budemo dobri domaćini”, istakao je Tuhčić.

Tuhčić ističe finansijske probleme svih klubova u Bosni i Hercegovini i žali se što na državnom nivou nisu prepoznati.

“Zbog finansijskih problema pojedini klubovi su morali otkazati svoj najavljeni dolazak. Ove godine imamo manji broj ekipa iz Srbije, a razlog je također finanijske prirode. Takmičari iz Hrvatske zbog domaćeg prvenstva nisu danas sa nama ali ih očekujemo naredne godine” dodaje Tuhčić.

Pored takmičarskog dijela programa svi učesnici su uživali u ljepotama Zvorničkog jezera, a sa Diviča će ponijeti, kao i uvijek, najljepše uspomene. Također primjetan je znatan broj posjetilaca koji su stigli iz inostranstva kako bi dio svog godišnjeg odmora proveli u Bosni i Hercegovini.

Reportažu iz diviča emitujemo u emisiji “Vikend je” koja je u programu danas od 18 sati.

Spread the love
Scroll to Top