Evropa judo kup za seniore Istočno Sarajevo: Dvije medalje za BiH

Drugi dan Evropa judo kupa za seniore u Istočnom Sarajevu rezultirao je s dvije nove medalje za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što se prvog takmičarskog dana zlatom u konkurenciji do 57 kilograma okitila Anđela Samardžić, danas je njen reprezentativni kolega Božidar Vučurević izdominirao kategorijom do 90 kilograma.

S pet pobjeda rođeni Trebinjac je stigao do svoje prve zlatne medalje na Evropa judo kupu za seniore.

“Osjećaj je fenomenalan jer nije lagano pobijediti pet veoma dobrih i motivisanih protivnika. Posebno sam sretan zbog činjenice da sam zlatnu medalju osvojio na domaćem terenu“, rekao je Vučurević nakon pobjede.

Ni njegov trener Mitar Mrdić nije krio oduševljene zbog sjajnog rezultata.

“Nakon problema s povredama konačno smo uhvatili pravi ritam što je Božidar potvrdio i današnjim nastupim. Već narednog vikenda očekuje nas nastup na Grand Prixu u austrijskom Linzu. Do kraja godine, Božidar će učestvovati na još nekoliko jakih takmičenja, kao i na par trening-kampova. Ljudski se nadati i nastupu na Olimpijskim igrama“, naglasio je Mrdić.

Dobre nastupe bh. takmičara zaokružila je bronzana medalja Vasilija Vujičića u apsolutnoj kategoriji.

Inače, drugi takmičarski dan na Evropa judo kupa za seniore u Istočnom protekao je u dominaciji njemačkih judoka koji su nastupili u pet od sedam današnjih finala.

Na kraju su upravo reprezentativci Njemačke ponijeli titulu najuspješnije selekcije, a takmičenje su završili s četiri zlatne, šest srebrenih i jednom bronzanom medaljom.

Na drugom mjestu je Azerbejdžan (tri zlata, jedno srebro, dvije bronze), a slijedi Slovenija s dva zlatna i jednim srebrenim odličje. Nacionalni tim Bosne i Hercegovine takmičenje je završio na četvrtom mjesto od ukupno 25 selekcija s dva zlata i jednom bronzom.

Džudo savez Bosne i Hercegovine i ovog puta je dobio visoke ocjene za organizaciju, a evropska džudo takmičenja u našu zemlju vraćaju se 16. i 17. septembra, kada će Sarajevo, bh. prijestolnica, ugostiti Evropa Open.

Spread the love
Scroll to Top