5. Teferič u organizaciji s.v. Ebu Hanife i IC Ebu Hanife održan u Beču

Fudbalski klub s.v. Ebu Hanife i Islamski kulturni centar Ebu Hanife Beč u subotu su organizovali peti po redu teferič za kompletnu porodicu.

Miris bosanskih ćevapa, graja djece, pištaljke sudija na terenu i navijači koji bodre svoje fudbalske ekipe, popunjeni okolni parking prostori automobilima i pristigli autobusi prijateljskih džemata iz Welsa, Graza i Linza. Ove godine na fudbalskom turniru za odrasle učeštvovale su dvadeset četiri ekipe, dok je na turniru za djecu učestvovalo deset ekipa.

“Turnir je počeo u deset sati sa prvim utakmicama na tri terena za odrasle i dva terena za djecu. Zahvaljujući našim sponzorima obezbjedili smo ćevape, pečenje i druge poslastice. Ovo nije klasični teferič, ovdje je sve halal u skladu sa našim vjerskim propisima, bez psovke na terenu, alkohola i muzike. Svi su sretni i zadovoljni”, rekao je za Super TV  Kenan Nešimović član Organizacionog odbora.

Na fudbalskom turniru osim Bošnjaka učešće su uzeli austrijanci, turci, albanci, hrvati, srbi, arapi i drugi. Primjetili smo  ekipu MIZ Kalesija koja okuplja imame iz Kalesije. Već tri godine dolaze na turnir  i raduju se susretu sa prijateljima i poznanicima, te najavljuju tradicionalne fudbalske turnire na području Kalesije.

 

“Ove godine oživljavamo turnire u Tojšićima, Raincima I Kikačima koji su zbog pandemije bili obustavljeni. Također kroz mektebsku ligu okupljamo mlade kako bi sačuvali sportski duh naše djece”, rekao je za Super TV Enes Salkić imam MIZ Kalesija.

Golden Tours Turska Antalya
BINGO BANER
1logo
Banner Zux-4 Kalesija
KABL OPERATERI
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

 

Dok su ljubitelji fudbala pratili utakmice, veliki broj prisutnih veći dio vremena provodio je kod roštilja sa ćevapima, za stolom kod pečenja ili ispod šatora. Vrijedna ekipa, sastavljena od članova “IC Ebu Hanife” Beč, tokom cijelog dana pripremala je ćevape i pečenje.

 

“Dovoljno je reći da su ćevapi od Ferhatovića, to su najbolji ćevapi u Austriji i šire. Navala je velika, sustižemo. Ponukani ranijim iskustvom sa predhodnih turnira ove godine dobro smo se organizovali. Izbjegli smo duge redove i čekanja”, rekli su nam odgovorni za roštilj.

 

Na Teferiču predstavljene su aktivnosti udruženja “Mostovi” iz Beča. Projekat “Bosanska Škola” omiljen je među djecom i roditeljima.

“Bosanska škola “Mostovi” u Beču nudi na zabavan i kreativan način učenje bosanskog jezika za djecu od četiri godine i djecu uzrasta od jedanaest godina. Časove realizujemo jednom sedmično u trajanju od devedeset minuta. Tokom časova djeci pokušavamo približiti bosansku kulturu, tradiciju i običaje. Primjećujemo da sve više djece gubi bosanski identitet i maternji jezik. Postoji veliko interesovanje kod djece i roditelja, a već u septembru vršimo upis novih polaznika, rekao je za Super TV predsjednik udruženja “Mostovi” Edin Bajrić.

Za najboljeg golmana turnira proglašen je Mirsad Sakić (MIZ Kalesija), titulu najboljeg igrača turnira nosi Sanel Smajkić (MIZ Kalesija), a za najboljeg strijelca proglašen je Marco Dominikus (džemat Kadr).

Prvo mjesto nakon finalne utakmice osvojila je ekipa MIZ Kalesija, drugoplasirana  ekipa FC Parea, dok je trećeplasirana ekipa džemata Kadr iz W. Neustadt.

Na teferiču razgovarali smo sa posjetiocima teferiča koji nisu krili zadovoljstvo organizacijom ovakvog događaja. Također je naša tv ekipa dobila pohvale za televizijski program i praćenje aktivnosti u organizaciji BH. građana izvan Bosne I Hercegovine.

 

Tv reportažu snimljenu tokom teferiča emitujemo u nedjelju  (18.06.2023.) u 21:15 sati na Super TV.

 

Spread the love
Scroll to Top